logo alpha
coulissendempers alpha akoestiek

Hoeveel decibel is schadelijk?

Bekijk ons aanbod Offerte aanvragen

Hoeveel decibel is schadelijk?

Geluid, galm, klanken of herrie. We hebben er allemaal elk moment van de dag mee te maken. Natuurlijk is dit helemaal niet zo erg. Geluid hoort nu eenmaal bij het dagelijks leven, maar wat als er te veel geluid is? Oftewel geluidsoverlast? Dit kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan te veel geluid op het werk je gehoor flink beschadigen. Om werknemers te beschermen tegen lawaai zijn er allemaal regeltjes en maatregelen om lawaaislechthorendheid (blijvende gehoorbeschadiging) te voorkomen. 

Maar hoeveel decibel is nou echt schadelijk? En wat is de wetgeving rondom geluid op de werkvloer? In dit artikel gaan we je alles uitleggen over hoeveel decibel schadelijk is, welke sectoren hoger risico lopen en maak je geen zorgen. We vertellen je ook hoe je gehoorschade op de werkvloer kunt voorkomen! Klaar voor? Daar gaan we!

Wanneer wordt geluid schadelijk voor je gehoor?

Oké, de hele dag door hebben we dus te maken met geluid, maar wanneer wordt geluid nu echt schadelijk voor je? Om daarachter te komen verdiepen we ons eerst even in wat geluid precies is en hoe het gemeten wordt. Geluiden zijn simpelweg drukveranderingen of trillingen in de lucht(druk) die ons trommelvlies opvangt. Hierdoor horen wij vervolgens geluid. Te veel geluid kan schadelijk zijn, maar wat is te veel? En hoe meet je geluid?

Geluidssterkte meten we met de maateenheid genaamd decibel. Over het algemeen kunnen we stellen dat geluiden vanaf 80 decibel schadelijk kunnen zijn, vooral als we hier te lang (onbeschermd) naar luisteren. Geluiden vanaf 100 decibel worden als erg onprettig ervaren en geluiden vanaf 120 decibel kunnen zelfs direct je gehoor beschadigen. Op de werkvloer wordt soms aardig wat geluid geproduceerd. Vooral op werkvloeren waar bijvoorbeeld grote machines staan die veel geluid produceren. Waar er vroeger nauwelijks regelgeving bestond over geluid en de bescherming is dit vandaag de dag wel anders.

Wetgeving geluid voor op de werkvloer

Om zowel werkgevers als werknemers te beschermen tegen lawaai en slechthorendheid is het erg belangrijk om het gevaar te herkennen en natuurlijk af te wenden. Alle werkgevers zijn daarom verplicht om te voldoen aan de Arbowetgeving omtrent geluid. Het maximale geluidsniveau op de werkvloer is dan ook wettelijk vastgesteld.

Arbowet Geluid

De Arbowetgeving staat voor de wetgeving rondom arbeidsomstandigheden. In deze wetgeving wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de veiligheid, gezondheid en zelfs het welzijn van werknemers. In de Arbowet Geluid vind je alle wetten terug die zijn opgesteld omtrent geluid op de werkvloer. Hieronder een overzicht van de Arbowetgeving geluid:

Lees meer over de Arbo wet

In welke sectoren loop je het meeste risico?

Natuurlijk is de geluidsproductie niet op elke werkvloer hetzelfde. Zo is het op een gemiddeld kantoor natuurlijk een stuk rustiger dan in een grote fabriek vol draaiende machines. Niet op elke werkvloer loop je dan een hoog risico. Werk je in één van de volgende sectoren? Dan is het misschien toch even handig om je gehoor te beschermen. Hoe je dat doet vertellen we je zo.

Sectoren/beroepen met een verhoogd risico:

Gehoorschade voorkomen doe je zo

Gehoorschade wil je liever niet oplopen. Als werkgever kun je gelukkig verschillende maatregelen treffen om geluidsoverlast en gehoorschade op de werkvloer te voorkomen. Wij vertellen je hieronder hulpvolle maatregelen:

De perfecte oplossingen voor geluidsproblemen op werk

Wij van Alpha Akoestiek bieden de perfecte oplossingen voor geluidsoverlast op werk, vooral in de industriële sector. Op deze manier kan u geluidsschade bij werknemers voorkomen. Benieuwd welke oplossingen wij bieden? Lees dan snel verder!

Meer weten?

Waar vindt u Alpha Akoestiek?

Alpha Akoestiek BV is sinds 1999 gevestigd in Roden en produceert akoestische oplossingen voor (industriële) bedrijven. De producten, die variëren van geluidsisolerende panelen tot aangepaste oplossingen voor specifieke industriële omgevingen, worden allemaal intern ontwikkeld en geproduceerd in onze productielocatie te Roden. Wij zijn gevestigd aan de Exportweg 7 te Roden en te bereiken op 050-5020499.

Contact opnemen

Contactgegevens

Alpha Akoestiek BV
Exportweg 7
9301 ZV Roden

 050-5020499
 info@alpha-akoestiek.nl

KvK: 04073300

Snel naar

Home
Producten
Projecten
Over ons
Contact
Offerte aanvragen
Linkpartners
Sitemap
Arbo wetgeving
Privacyverklaring en cookiebeleid

Vertel ons uw probleem